Jeg har skrevet om mjød på denne bloggen før, men oppdagde at det innlegget bare skapte flere spørsmål, så jeg skal prøve å skrive en mer detaljert og ordentlig oppskrift nå.
Først:
1: Mjød er IKKE øl. Mjød er gjæret honning og kan best sammenlignes med en tørr hvitvin.
2: Siden mjød ikke er øl, skal det heller ikke ha kullsyre eller skumtopp. Vikingene brygget øl til hverdags og mjød til spesielle anledninger. Mjød brygges som sagt på honning, og skal IKKE brygges på malt. Humle er ikke nødvendig.
Sånn, da er jeg ferdig med å oppklare de vanlige misforståelsene, og kan gå over på selve oppskriften.
Mjød er som nevnt hovedsaklig gjæret honning, men det som gjør mjød til mjød, og ikke bare honningvin, er krydderet du smaksetter med. Her kan du bruke nesten hva som helst egentlig. I middelalderen gikk det mye i nellik, kardemomme, koriander, muskat, osv. Tidligere ble det brukt pors, ryllik, einer, mjødurt og alt mulig annet som luktet godt man fant i naturen.
Følgende oppskrift er basert på at jeg prøver å få mjøden min til å smake av sommer og skog. Jeg bruker mye lokale urter og prøver å få en friskhet i mjøden min. Samtidig er jeg en mann som liker at ting er enkelt. Jeg kjøper vinsett på Europris til 20 kroner. Det inneholder gjær, gjærnæring, svovling, enzymer, gjærstopp og vinklaring. Gjør alt utrolig mye enklere. Anbefales!
OPPSKRIFTEN:
10 kg honning (eventuelt 5 kg honning og 3-4 kg sukker)
15 liter vann
1,5 liter eplemost
1 liter sterkt avkok av mjødurt
andre urter (f.eks ryllik og pors)
Fremgangsmåte:
Kok honningen i vannet. Når det begynner å koke vil hvitt skum legge seg på toppen. Dette er stort sett voks og kan med fordel fjernes for mindre bunnfall i vinballongen senere. Etter at det har småkokt i 5-10 minutter helles det over på vinballong. Du har kanskje ikke en 15 liters gryte, så dette kan gjerne gjøres i flere omganger. La dette kjøles ned til romtemperatur. Gjør klar gjæren etter oppskrift på pakken og hell den oppi vinballongen. Rist godt.
De neste 48 timene kan være sølete. Gjæren de selger på Europris er kraftig og hurtigvirkende, og etter 12 timer vil det normalt begynne å gjære noe voldsomt. Har du hatt oppi alt sukkeret og honningen samtidig slik at væsken er litt tykk vil det fort skumme over og du får gulvet fullt av tykk og klebrig honning. Et triks er derfor å bare blande ut halvparten av sukkeret og honningen, og ha resten i etter at det har gjæret en stund. Selv lar jeg dunken stå i badekaret for alle tilfellers skyld.
Etter 48 timer er den verste gjæringen normalt over. Vask badekaret og dunken dersom det er blitt søl. Nå kan du ta med dunken til et mindre generende sted. Gjæren jobber best i temperaturer rundt 20 grader, så ingen poeng i å gjemme den i en mørk og kald kjeller.
Nå kan du tilsette smak. Hell eplemosten i dunken. Kok opp mjødurt (blomstene) til du har en mørk brun-gul væske. Det lukter sannsynligvis kraftig, men det skal gi smak til 20 liter mjød, så den må ha litt krutt.
Du kan også smake til med andre urter. Nellik og muskat er godt, men må brukes forsiktig for at det ikke skal ende opp med å smake pepperkaker. Ryllik og pors kan forsøkes, men vær varsom med mengdene. Nå er det også en idé å tilsette enzymene i vinsettet ditt, som gir mer smak fra urtene og honningen.
Så skal mjøden stå og gjære ferdig. Dette tar ca 2-3 uker. Mjøden bør få stå i fred og godgjøre seg på dunken i en måned etter ferdig gjæring. Gjerne lenger om du har tålmodighet (det har ikke jeg). Når vinen har stått lenge nok kan du tilsette gjærstopp (dreper gjæren og konserverer vinen) samt vinklaring. Bunnfallet vil nå raskt danne seg og mjøden blir klar og gjennomsiktig. Likevel lurt å vente minst 24 timer før du begynner å tappe. Etter 24 timer, tapp mjøden over på en annen dunk mens du passer på å ikke røre opp noe bunnfall. Nå kan du smake og kjenne etter om mjøden er søt nok. Mjød skal være litt søt, men hvor søt kommer an på smak og behag. Noen ganger vil gjæren ha gjæret opp alt sukkeret, og da vil det være nødvendig å sukre litt i etterkant. Dette gjøres nå.
Når sukker er tilsatt lar du mjøden stå enda 24 timer slik at eventuelt siste rest har samlet seg på bunnen. Så kan du tappe den på flasker. Mjøden er nå i prinsippet drikkeklar, men den vinner mye på å modnes. Dersom du synes mjødurten er for fremtredende i smaken, frykt ikke. Denne, og de andre smakene du har tilsatt, vil stabilisere seg og bli rundere og mer harmoniske etter noen måneders lagring. Selv lar jeg mjøden stå minimum 2 uker på flaske, men jeg merker en stor forskjell etter bare to måneder ekstra. Noen mener den fortsetter å utvikle seg i både to og tre år, men så lenge har jeg aldri hatt tålmodighet til å oppbevare mjød.
Lykke til og god fornøyelse!