onsdag 26. mai 2010

Oppskrift på Mjød

Jeg har skrevet om mjød på denne bloggen før, men oppdagde at det innlegget bare skapte flere spørsmål, så jeg skal prøve å skrive en mer detaljert og ordentlig oppskrift nå.

Først:

1: Mjød er IKKE øl. Mjød er gjæret honning og kan best sammenlignes med en tørr hvitvin.

2: Siden mjød ikke er øl, skal det heller ikke ha kullsyre eller skumtopp. Vikingene brygget øl til hverdags og mjød til spesielle anledninger. Mjød brygges som sagt på honning, og skal IKKE brygges på malt. Humle er ikke nødvendig.


Sånn, da er jeg ferdig med å oppklare de vanlige misforståelsene, og kan gå over på selve oppskriften.


Mjød er som nevnt hovedsaklig gjæret honning, men det som gjør mjød til mjød, og ikke bare honningvin, er krydderet du smaksetter med. Her kan du bruke nesten hva som helst egentlig. I middelalderen gikk det mye i nellik, kardemomme, koriander, muskat, osv. Tidligere ble det brukt pors, ryllik, einer, mjødurt og alt mulig annet som luktet godt man fant i naturen.

Følgende oppskrift er basert på at jeg prøver å få mjøden min til å smake av sommer og skog. Jeg bruker mye lokale urter og prøver å få en friskhet i mjøden min. Samtidig er jeg en mann som liker at ting er enkelt. Jeg kjøper vinsett på Europris til 20 kroner. Det inneholder gjær, gjærnæring, svovling, enzymer, gjærstopp og vinklaring. Gjør alt utrolig mye enklere. Anbefales!


OPPSKRIFTEN:
10 kg honning (eventuelt 5 kg honning og 3-4 kg sukker)
15 liter vann
1,5 liter eplemost
1 liter sterkt avkok av mjødurt
andre urter (f.eks ryllik og pors)


Fremgangsmåte:
Kok honningen i vannet. Når det begynner å koke vil hvitt skum legge seg på toppen. Dette er stort sett voks og kan med fordel fjernes for mindre bunnfall i vinballongen senere. Etter at det har småkokt i 5-10 minutter helles det over på vinballong. Du har kanskje ikke en 15 liters gryte, så dette kan gjerne gjøres i flere omganger. La dette kjøles ned til romtemperatur. Gjør klar gjæren etter oppskrift på pakken og hell den oppi vinballongen. Rist godt.

De neste 48 timene kan være sølete. Gjæren de selger på Europris er kraftig og hurtigvirkende, og etter 12 timer vil det normalt begynne å gjære noe voldsomt. Har du hatt oppi alt sukkeret og honningen samtidig slik at væsken er litt tykk vil det fort skumme over og du får gulvet fullt av tykk og klebrig honning. Et triks er derfor å bare blande ut halvparten av sukkeret og honningen, og ha resten i etter at det har gjæret en stund. Selv lar jeg dunken stå i badekaret for alle tilfellers skyld.

Etter 48 timer er den verste gjæringen normalt over. Vask badekaret og dunken dersom det er blitt søl. Nå kan du ta med dunken til et mindre generende sted. Gjæren jobber best i temperaturer rundt 20 grader, så ingen poeng i å gjemme den i en mørk og kald kjeller.

Nå kan du tilsette smak. Hell eplemosten i dunken. Kok opp mjødurt (blomstene) til du har en mørk brun-gul væske. Det lukter sannsynligvis kraftig, men det skal gi smak til 20 liter mjød, så den må ha litt krutt.
Du kan også smake til med andre urter. Nellik og muskat er godt, men må brukes forsiktig for at det ikke skal ende opp med å smake pepperkaker. Ryllik og pors kan forsøkes, men vær varsom med mengdene. Nå er det også en idé å tilsette enzymene i vinsettet ditt, som gir mer smak fra urtene og honningen.

Så skal mjøden stå og gjære ferdig. Dette tar ca 2-3 uker. Mjøden bør få stå i fred og godgjøre seg på dunken i en måned etter ferdig gjæring. Gjerne lenger om du har tålmodighet (det har ikke jeg). Når vinen har stått lenge nok kan du tilsette gjærstopp (dreper gjæren og konserverer vinen) samt vinklaring. Bunnfallet vil nå raskt danne seg og mjøden blir klar og gjennomsiktig. Likevel lurt å vente minst 24 timer før du begynner å tappe. Etter 24 timer, tapp mjøden over på en annen dunk mens du passer på å ikke røre opp noe bunnfall. Nå kan du smake og kjenne etter om mjøden er søt nok. Mjød skal være litt søt, men hvor søt kommer an på smak og behag. Noen ganger vil gjæren ha gjæret opp alt sukkeret, og da vil det være nødvendig å sukre litt i etterkant. Dette gjøres nå.

Når sukker er tilsatt lar du mjøden stå enda 24 timer slik at eventuelt siste rest har samlet seg på bunnen. Så kan du tappe den på flasker. Mjøden er nå i prinsippet drikkeklar, men den vinner mye på å modnes. Dersom du synes mjødurten er for fremtredende i smaken, frykt ikke. Denne, og de andre smakene du har tilsatt, vil stabilisere seg og bli rundere og mer harmoniske etter noen måneders lagring. Selv lar jeg mjøden stå minimum 2 uker på flaske, men jeg merker en stor forskjell etter bare to måneder ekstra. Noen mener den fortsetter å utvikle seg i både to og tre år, men så lenge har jeg aldri hatt tålmodighet til å oppbevare mjød.


Lykke til og god fornøyelse!

28 kommentarer:

  1. Tips: gå til www.norbrygg.no/forum og søk på mjød

    SvarSlett
  2. du er foreløbig den som har kommet til den mest ekte mjødbrygginga men du kan heller bruke mere epler isteden for gjær(siden dem ikke hadde gjær på den tiden om jeg ikke tar veldig feil)...da får du en mer tradisjonell måte og lage det på...men jeg søker fortsatt etter den EKTE vikingmetoden som ble brukt under vikingtiden.... epler vil også dekke behovet for og bruke så mye honning som ikke var så lett og få tak i i så stor kvanitet som 10 kg...har du noen tips om hvor jeg kan lese meg fram til en god gammel måte og lage den på så hadde jeg vært veldig takknemmelig...takk på forhånd hilsen Bjørn

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Bjørn (som neppe leser dette nå ett året etter).

      Det er villgjær i luften. En "ekte" og sannsynlig "mjød" er den drikk vi birøktere av og til lager av overskuddshonning - vi lar honning og vann stå, for da gjærer honningen, og tapper den på flasker og legger det i kjelleren.

      Slett
  3. Hei!
    Har fulgt oppskriften din til punkt og prikke. Nå står tapping for tur.. Har funnet noen fine gammeldagse flasker som jeg tenkte å bruke. Disse har smal åpning, og må vel korkes som brus.. Noen som har peiling på om det går bra? (m tanke på videre gjæring, trykk o.l.)

    Mvh mjødelsker :-)

    SvarSlett
  4. Kjekt å høre at du har fulgt oppskriften min! Håper det ser bra ut foreløpig?

    Angående flaskingen så burde det gå bra med bruskorker så sant gjæringen er ferdig. Om du har gått for 10 kg honning og har latt dette gjære helt ut så skulle mjøden nå ha en såpass høy alkoholprosent at videre gjæring ikke skal være mulig. Du kan jo helgardere ved å ha oppi gjærstopp om du tror det er fare på ferde.

    SvarSlett
  5. Takk for oppskriften! Mjøden ser meget bra ut og smaker bra. I søteste laget kanskje, selv om jeg ikke har tilsatt noe sukker. Nå er det bare å la den få modne seg en stund.. hvis jeg klarer det da ;-)

    Mvh Jan R.

    SvarSlett
  6. Brygget mjød etter denne oppskriften og det ble et meget godt resultat!

    Hadde også i gjærnæring på en såkalt "staggered nutrients" framgangsmåte, jeg delte det opp i 5 doser som ble blandet ut i litt av væsken og rørte det så rundt slik at mjøden fikk luftet seg og så mye CO2 som mulig forsvant da jeg ikke ønsket noe kullsyre.

    Laget avkok på mjødurt og einer, litt sitron da syre visstnok er bra for gjæringen. Brukte 6kg honning og 3 med sukker. Alt i alt ble det rundt 17L ferdig produkt med 16~% alkohol. For hver gang jeg smaker så blir den bedre og bedre, verdt å spare noen flasker over lengre tid og smake forskjellen.

    Har lest litt om "gruit", urteblandingene man brukte før humle ble dominerende. Som et lite ordspill på bloggens navn; her er en link om "bitre" urter som brukes i stedet for humle og kan gi ekstra krutt til både øl og mjød! http://www.gruitale.com/intro_en.htm

    SvarSlett
  7. Er det mulig å kunne ha tannin(garvesyre) i mjøden? I såfall noen forslag til hvordan det bør gjøres?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har aldri forsøkt å ha tannin i mjøden, men det kunne vært interesssant å prøve. Mjød kan sammenlignes med en hvitvin, og hvitvin med garvesyre ville vel smakt litt som rødvin, bare hvit? Litt usikker på hvor godt dette vil være.

      Den tradisjonelle måten å få garvesyre i drikke på er å lagre på nye eikefat, men om du ikke har slikt for hånden kan du jo kanskje forsøke å bare tilsette noen never eikenøtter. Disse er veldig rike på tanniner og vil sette mørk farge på brygget.

      Slett
    2. Skal prøve på å tilsette noen eikenøtter, da vil jeg kanskje få litt eik smak også.

      Slett
  8. Hei, har tenkt å teste dette, har aldri gjort det før og fikk tips om siden din. Et lite spørsmål: det stått at man skal tilsette gjær og enzymer, men øverst i oppskriften står det ikke noe om dette... Hvor mye er det snakk om, hvilke typer osv?

    Mvh
    Nysgjerrig

    SvarSlett
  9. Jeg har fulgt oppskriften din til punkt og prikke, og etter to dager begynte gjærlåsen ploppe ca hvert 3. sekund og det har den gjort i en uke nå. Det bruser i gjæringskaret og og det ligget et hvitt skumlag på toppen av blandingen i gjæringskaret. Jeg har ikke opplevd noen voldsom gjæring slik du har beskrevet i oppskriften. Hva kan dette skyldes? Har jeg gjort noe alvorlig feil siden jeg ikke har hatt noen storgjæring ennå? Jeg brukte forøvrig 6 kg honning, 3 kg hvitt sukker og 1 kg brunt sukker. 15 liter vann. Og europris gjæren i fra oppskriften.

    SvarSlett
  10. Det høres tvert i mot som du har gjort nøyaktig slik du skal. Bra jobbet! Jeg prøvde kun å advare om hva som KAN skje dersom blandingen er for tykk eller står på et for varmt sted. På badet mitt var det nærmere 30 grader og da fikk jeg av og til sølete resultat. Om din mjød står i et kaldere rom høres et blopp pr. 3. sekund helt riktig ut. Det vil nok gjære i opp til 2 uker.

    Var forøvrig mye sukker og honning i blandingen din! Håper du liker søt drikke.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for raskt svar. Ja, mulig det blir litt søtt og får eventuelt justere ned honning/sukkernivået i neste batch. Eller justere væskenivået opp :)

      Slett
  11. Hei. Jeg har fulgt oppskriften din og brukte ca 5kg honning og 3,5 kg sukker. Den har stått nå i ca 7 uker. Jeg prøvesmakte her om dagen og syntes den var meget tørr, så her må det nok sukres. Men hvor mye? Er det passe med 1kg sukker til 25l brygg? Regner meg at jeg må tilsette gjærstoppen før sukker, eller så blir vel bare sukkeret spist opp. Hilsen Håvard

    SvarSlett
  12. Da er grunn oppbygningen av denne oppskriften satt, har lagt til nellik og ingefær og til setter 2 kg egene epler i biter ufryst for vil gjærenn sin del. Bruker i tillegg en mjød gjær fra bryggselv for og få prosessen fortere. Blir stående i kjellern til januar februar tider før den går på flaska. Hvordan dette blir tilslutt gjenstår og se �� takk for oppskrift!

    SvarSlett
  13. Heisan. Har fulgt denne oppskriften til punkt og prikke, men det ser ikke ut til at det er noe guffe i europrisgjæren jeg brukte... jeg har brukt 10kg honning i stedet for å tilsette sukker.., kan dette være årsaken?.. synd om alt dette skal gå til spille..�� Mulig jeg skulle gitt det er par dager til, for så å sette i nytt gjær dersom det ikke skjer noe?..

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var trist og rart å høre at gjæren ikke funker. Dette har jeg aldri opplevd selv. Hvilken gjær bruker du? Hetvinsgjær? Om du ikke har drept gjæren ved å tilsette den mens honningen ennå var varm må du ha fått feil gjær/feilvare.
      Hvor lenge har det stått? 10 kg er mye honning. Er det til 25 eller 30 liter? Honning er antiseptisk, og selv om det ikke skal kunne drepe gjæren er det mulig det sinker prosessen om du har alt oppi samtidig. Mulig det hadde vært bedre å starte gjæringen med å blande ut de første 5 kilone med honning først, og tilsette de neste 5 kiloene etter en uke, men gjæringsprosessen skal fungere fint med 10 kilo også. Skjer det absolutt ingenting innen 3-4 dager etter mjøden er satt får du prøve med ny gjær.

      Slett
    2. Hei.
      Jepp, kjøpte vinsett som du nevnte fra europris. Fulgte oppskriften din: 10kg lynghonning (med litt voks fra røykeren) til 20l mjød. Honningen var ikke varmere en et par å tyve grader. En stund siden jeg leste her inne nå, men tror jeg fikk det til. Den begynte å boble i låsen etter ca en uke... deretter fikk den piple i tre før jeg satte gjærstopp.. har prøvd meg på et nytt nå, men byttet ut 3 kg honning med 3kg sirup. Møtte samme problem nå, har stått en uke uten pipling i gjærlåsen.. fult mulig jeg har sjokket den med å blande alt på en gang, men håper hvirkelig jeg får reddet den, satte nettopp en ny runde med gjær som du anbefalte... skal gi deg tilbakemelding. Men takk for svar fra deg👍

      Slett
  14. Hvor mye pors kan man tilsette? Har hørt den er giftig.

    SvarSlett
    Svar
    1. Pors er svakt giftig og kan gi hodepine. Hvor mye du kan tilsette avhenger vel av hvor mye du tenker å drikke på én gang. F.eks er det mindre farlig å smaksette vin enn øl siden øl drikkes i større mengder. Hvordan man reagerer på pors er nok litt individuelt. Jeg har brukt 2-3 never tørket pors til 30 liter mjød.

      Slett
  15. Ser noen her noen grunn til IKKE å kunne bruke mørk blomsterhonning fra rema for å lage mjød? Har lest på pakken at det er en lett krydret smak,men dette vil vel ikke ødelegge mjøden?

    SvarSlett
    Svar
    1. All type honning har en lett krydret smak av den blomsten biene har forsynt seg av. Akasiehonning smaker akasie og lynghonning smaker lyng osv. Så lenge du liker smaken på honningen vil du nok like mjøden også!

      Slett
  16. Ser bloggen ikke har vært aktiv på en stund men prøver meg på et spørsmål. Hvis man ønsker mjød med andre smaker, eks bringebær eller annet. Skal man da erstatte mjødurt med tilsvarende mengde saft? Kan man halvere oppskriften? Skulle få honning av søsteren min som har bier, men det tordnet hele tiden mens jeg var der så biene var ikke i humør, så jeg tipper jeg har omtrent halvparten hvis jeg er heldig.

    SvarSlett
  17. Hei! Det stemmer dessverre at jeg ikke har skrevet på en stund men jeg får med meg når det kommenteres.
    Du kan selvsagt halvere oppskriften hvis du vil.
    Når det gjelder smak må du nesten prøve deg frem. Det skal i utgangspunktet ikke være noe i veien for å erstatte mjødurt med akkurat den smaken man ønsker, men hvor mye bringebær du trenger, og om det blir godt det vet jeg ikke.
    I noen land har de honning fra bringebærbusker som smake lett av bringebær.
    Skal du smakssette med bringebærsaft vil jeg tro du må passe på to ting:
    1: ikke ha så mye saft i atvdet bli bringebærvin med honningsmak.
    2: hvis det er kjøpesaft er det sannsynligvis tilsatt konserveringsstoffer som vil drepe gjæren. Da bør du i tilgelle ikke tilsette den før gjæringen er helt over.

    SvarSlett
    Svar
    1. Aha, jeg kikket kun på datoer på innlegget😁 tusen takk for svar. Jeg fikk bringebær mjød på en viking-restaurant i bergen og det var friskt, så tenkte prøve litt. Kommer til å enten safte eller koke ned friske bær, men skal passe på å ikke ha for mye. Vil som du sier ikke ha bringebærvin 😅

      Slett
  18. Hvor mye gjær skal brukes?

    SvarSlett
  19. Ikke kok honningen! En annen ting som burde blitt brukt, er et hydrometer. Greit å ha kontroll på alkoholprosenten, og ikke minst være sikker på at gjæringa er ferdig. Til denne oppskrifta, ville jeg brukt en type vingjær som takler høyt alkoholnivå. Det er bedre å gjære ned til FG 1,000 eller lavere, flytte innholdet, uten bunnslam, over i en ny beholder når du har målt samme gravitet etter ca 7 dager. Så kan man tilføre sødme etter smak og behag. Bare husk å pasteurisere (60C vannbad i ca 10-15 min) dersom det blir brukt honning som søtning.

    SvarSlett