Da jeg flyttet til sørlandet i 2003 var det et spesielt rikt eikenøtt-år. Det var enorme mengder eikenøtter over alt. Noen steder lå de som et brunt teppe over veien. Jeg ble fascinert. De så jo så gode ut også! Gyllenbrune, store. Jeg åpnet en og så det lysegule saftige nøttekjøttet. Jeg fikk vann i munnen. Klart jeg ikke greide holde meg. Nøtta måtte smakes på. Det smakte grusomt.
Her kunne historien ha sluttet, men jeg klarer jo aldri å la noe ligge. Jeg leste meg opp på eikenøtter, og fant ut at eikenøtter er ekstremt rike på taniner. Taniner finnes det mye av i eik generelt, og det er derfor vin lagres på eikefat. Taninene gir en ekstra god smak, men dette er i svært små mengder. Tanininnholdet i eikenøtter er svært høyt, og gjør nøtten nesten uspiselig. Skulle du likevel klare å svelge ned flere, er det gode sjanser for hodepine og etter hvert nyresvikt.
Jeg var så skuffet! Er eikenøtter farlige!? De som så så gode ut! Selvsagt kunne jeg ikke slå meg til ro med dette heller. Det måtte da finnes en måte å gjøre dem spiselige på? Klart det var. Taniner er vannløselige, så om du legger nøttene i varmt vann forsvinner syren ut. Mitt første forsøk gikk dårlig. Jeg var ikke smartere enn at jeg prøvde å koke nøttene. Taninene fordampet og fylte hele kjøkkenet med giftgass som jeg selvsagt pustet inn. Jeg ble derfor kvalm og mistet lysten på nøttene.
Ett år senere og ett år klokere prøvde jeg på nytt. Da la jeg ganske enkelt nøttene i et kar med lunkent vann. Syren trakk raskt ut av nøttene og farget vannet mørkeblått (Taniner var en viktig bestanddel av blekk i gamle dager). Jeg gav dem 4-5 bad helt til de ikke farget av mere. Lot dem ligge over natten i det siste badet for å være sikker.
Så hvordan smakte så eikenøttene? Ingen verdens ting. Uten tanin var de bare smakløse og litt seige å tygge. Jeg prøvde med litt salt på uten større suksess. Dette er blir nok ingen delikatesse med det første, men det er jo mulig det er mulig å blande dem i annen mat? Eikenøtter er rike på proteiner, så det er helt grei nødproviant. Når zombieapokalypsen kommer og du ikke lenger har mat i huset, - til og med tuben med tannkrem er oppspist - da ser jeg for meg at eikenøtter vil være helt topp.
Hei :-)
SvarSlettJeg har en bok hvor det står at eikenøttene skal skrelles og vannes ut en uke før de spises.
Indianere i nord-Amerika spiste eikenøtter som vinterføde. De vannet ut nøttene i kurver i vassdrag for å bli kvitt bitterstoffene.
Jeg beholder noe av bitterheten,og bruker avkoket av eikenøttene som humle erstattning til ølbrygging.Koker de i ca 1,5 time.
SvarSlettJeg har ved hjelp av flaks og ekstrem kløkt, funnet ut at eikenøtter i tidlig stadige (vår/sommer overgangen) er grønne bær, på samme måte som epler starter med en blomst. Bærene er søte og gode.. Og har en svak smak av eikenøtter, uten å være harske... Kan du finne ut om disse er giftige eller ikke i store mengder? Finner ingenting om det. Ikke blitt dårlig av de få bærene jeg har smakt 😅
SvarSlettDette var veldig interessant! Skal jammen prøvesmake så fort sjansen byr seg. Om det er giftig vet jeg ikke. Du kunne kanskje prøvd å spørre på "spør en biolog" https://www.bio.no/enbiolog/
SlettSkal jeg gjette så tipper jeg de er ufarlige. Ting som er giftige smaker som regel svært vondt. Giftige planter er giftige for å beskytte seg mot å bli spist så da hjelper det ikke om de smaker godt. Har også lest at så godt som alt av blomsterdeler på planter er spiselig. Men, hør med en biolog. :)
Eika gir søte og bittre nøtter. Ca. 50/50. Ingen vet hvorfor. Hester velger ut de søte bærene. Utvanning i 3 døgn mener jeg er nok. Nøttene kan grilles og eller males til mel. 33/33/33 Hvetemel og rug
SvarSlett