fredag 26. mars 2010

Mjød

Jeg har fra jeg var liten alltid fått høre at mjød var "vikingenes øl". Dette er det veldig mange som tror, men mjød har ikke annet til felles med øl enn at det inneholder alkohol. Mjød er gjæret honningvann. Det er søtt og friskt og lett å drikke som minner mest om vin. Det krydres som regel en del. I middelalderen var det en svært populær drikk og ble smaksatt med krydder fra kontinentet. Kjøper du en mjød i dag vil den sannsynligvis være laget etter en slik oppskrift.

Jeg har forsøkt å brygge mjød selv, med forskjellig resultat. Jeg har ønsket å lage det jeg selv innbiller meg er ekte norsk mjød, altså laget med de urter nordmenn hadde for hånden for 1000 år siden. 
Her er min grunnoppskrift:

10 kg honning
1,5 l eplesaft
1 l kraftig te kokt på mjødurt.
Fyll opp med vann.
(Holder til 25 liter. Blir ca 14%)

Eplesaften bør være av den kraftige typen; Ikke gå for eplenektar fra Eldorado, men kjøp noe mer eksklusivt. Eplemost. Noe med mye smak. Helst av norske epler. Dette gir mjøden en god friskhet. 
Mjødurt finner du langs bekker og på fuktige jorder fra juni til august. Det er blomstene som brukes. Mjødurt har en bitter smak, men når mjøden får stått noen uker gir mjødurten et behagelig trekk av mandel med hint av skog, blomster og eng.

Når jeg sier jeg har fått varierende resultat er det fordi jeg har eksperimentert en del.
Her er noen erfaringer jeg har gjort meg så langt:

* Du kan bytte ut halvparten av honningen med sukker. Mye billigere, og smaker likevel av honning.
* Nellik og muskat gjør seg godt i mjød, men vær forsiktig så det ikke ender opp med å smake tomtebrygg.
* Ingefær er ikke spesielt godt i mjød. 

Neste gang jeg brygger vil jeg sannsynligvis forsøke å ha i ryllik og pors.

14 kommentarer:

  1. OI! Så spennende, dette er akkurat noe for meg. Jeg har imidlertid trodd at man skal bruke Humle i mjød, og det har jeg dessverre ikke i hagen. Har du hørt noe om det? Mjødurt har jeg sanket endel av om sommeren, men synes de er vanskelige å håndtere fordi det er umulig å få vekk alle småfluene som sitter på dem! Tips?
    Ryllik høres godt ut i det, men det er jo veldig sterk smak på ryllik.
    Ellers kan jeg kanskje bruke hjemmelaget eplemost?
    Dette gleder jeg meg til å prøve!

    SvarSlett
  2. Humle skal IKKE i mjød fordi det ikke er et øl. Så det kan du ta helt med ro.
    Jeg er ikke så kresen på fluene på mjødurten. De dauer eller flyr bort når du koker blomstene, eller du kan fiske dem ut når de flyter opp etter hvert som de dør. Insekter er ikke giftige, og de setter ikke smak på mjøden, så jeg har ikke tenkt på dette som et problem hittil. Kanskje er det veldig lite insekter her hos meg i forhold til hos deg?
    Ryllik er sterkt, men 25 liter er mye. Jeg tror derfor det er mulig å tilsette LITT ryllik uten katastrofale følger.
    Hjemmelaget eplemost er helt klart å foretrekke! Fantastisk om du kan bruke det!

    SvarSlett
  3. Ok, da fikk jeg avklart det, hva mener du med at det ikke er et øl? (hehe, mulig jeg er litt dum nå)Jeg mener jeg har hørt at det brukes i øl eller annet brennevin?
    Ja, det er sant, de dauer når de kokes, jeg er heller ikke så veldig redd for å spise fluer, selv om det er litt synd å drepe de. Jeg har bare tørket blomstene skjønner du, og da er det vanskeligere å få de til å forsvinne.

    SvarSlett
  4. Som jeg sa i innlegget er det mange som tror at mjød er øl, men mjød er ikke øl. Mjød er en type vin. Kan nok mest sammenlignes med tørr hvitvin. Skal ikke være hverken kullsyre eller skumtopp på det. Det er selvsagt ingen som hindrer deg i å blande humle i det likevel, men det er ikke vanlig og absolutt ikke nødvendig.
    Blir du ikke kvitt fluene selv når du tørker mjødurten? Sært. Selv pleier jeg å fryse den til jeg trenger den. Blir litt friskere da.

    SvarSlett
  5. HAHA, det var som jeg fryktet, jeg var ganske korttenkt! Jeg skal huske det nå, mjød er ikke øl! Det var jo det du sa, men jeg leste nok litt fort og "gali". (Hehe, ler høyt når jeg leser misforståelsen min! Ganske idiotisk: "Hva mener du med at det ikke er øl?"!)
    Kanskje jeg skulle fryse den ja. Nei altså, jeg tørker som regel mjødurt på lufteverandaen, så slipper jeg å få inn fluer i huset, men da bare fortsetter de å kose seg i blomsten.

    SvarSlett
  6. Forestillingen om at mjød er øl sitter veldig fast i folk, så jeg er ikke overrasket over at du leste feil!
    Dersom du synes blomstene har alt for mye insekter på seg til at det er praktisk å bruke dem kan du bruke bladene på mjødurten. De inneholder de samme stoffene som blomstene, men mindre konsentrert. Du må altså plukke mye mer blader enn blomster for å få kokt deg kraftig nok te (den skal være ganske sterk og gulbrun på farge, den skal jo gi smak til 25 liter mjød).

    SvarSlett
  7. Ja, tydeligvis sitter det fryktelig langt inne, rart hvordan vi har fått den forestillingen.
    Vil det si at fremgangsmåten er den samme som når du lager vin også?
    Bladene ja, nei men det var et kjekt tips!

    SvarSlett
  8. Ja, fremgangsmåten er som med vin. Kanskje jeg skal skrive en mer detaljert oppskrift senere. Nå må jeg egentlig legge meg og sove.
    Jeg kjøper sånn vinsett på europris. Inneholder hetvinsgjær og vinklaring og masse andre ting som er til veldig stor hjelp for å få en god vin uten for mye stress. Mange vil sikkert vil si det er litt juks, men pytt.

    SvarSlett
  9. Neida, juks er det ikke! Jeg tror ikke akkurat det kan kalles juks å kjøpe vingjør!
    Pors visste jeg forresten ikke hva var, så slo opp i floraen. Den er vel noe i pil-duren, pilfamilien til og med også kanskje? Eller er Pors en egen familie? Uansett det har vi ikke her hos oss. Hva slags smak gir det?
    Nei huff, ja, nå må du legge deg, Globetrottere trenger søvn! Sov godt, og god tur!

    SvarSlett
  10. Nei, det var visst en egen porsfamilie ja. Jeg leste at den vokser på myr, og helt opp til Trysil. Trysil ligger omtrent like langt nord som Gausdal tror jeg, så burde vokse her også. Jeg leste også at den lukter godt, og ofte er brukt i plantefarging(som er noe jeg tenkte jeg skulle prøve meg på til sommeren)!

    SvarSlett
  11. Pors er veldig vanlig her i lavlandet i alle fall! Har ikke tenkt over at det kanskje ikke er så mye av den oppe hos deg, men det burde være mulig å finne noe med litt innsats. Den lukter veldig godt om du gnir den mellom hendene. I gamle dager hang man kvister av den i klesskap for holde møll borte, eller på do.
    Hører rykter om at den er svakt giftig og kan gi hodepine om man krydrer for sterkt med den, men det gjelder vel nesten alle planter.

    SvarSlett
  12. Noen frågor.

    Hva slags forhold bør ballongen stå på og slikt, og hvor lenge.
    Kan den stå i en kjeller f.eks ? Eller trenger den oppvarmede baderomsgulv for at gjæren skal trives?
    Blir det masse gjærlukt slik at det er kjipt å ha innendørs?

    Kunne tenkt å prøve å lage mjød men må vite hvordan omgivelser som trengs.

    SvarSlett
  13. Godt spørsmål som jeg dessverre ikke kan svare så godt på, men skal forsøke etter fattig evne:

    Hvilke forhold ballongen skal gjære under kommer helt an på hva slags type gjær du bruker. Jeg bruker hetvinsgjær kjøpt på europris. Dens ideelle temperatur ligger på ca 20 grader, så du kan ha den stående på stua eller kjøkkenet om du vil. Eller en kjeller om den ikke er for kald. Selv lot jeg den stå på badet. Det er kanskje ikke den mest ideelle temperaturen der, men mjøden tok ikke merkbart skade av det i alle fall.
    Lukt? Tja, du merker vel at noe gjærer mens det står på, men jeg synes ikke det har vært generende hittil. Ikke spesielt sterk duft med andre ord.

    Mjøden min pleier å gjære en 2-3 uker før den er ferdiggjæret (hurtigvirkende gjær), men den har godt av å stå og godgjøre seg en måned ekstra på dunk før du tapper på flaske.

    Kjøp vinsett på europris, da får du vinklaring med på kjøpet. Utrolig greit! Da slipper du vente i to år på at mjøden skal bli helt klar og alt bunnfallet samle seg.

    SvarSlett
  14. Du venter ikke 2 år for at mjøden skal bli helt klar, det hadde ihvertfall vært helt bortkastet for så fort du rører på det vil bunnfallet grumse det til igjenhvis ikke omstikket har gjort den helt fri for bunnfall og den er 100 utgjært, men uten at det nødvendig vis har noe og si for smaken. Mjøden lagres som annen vin for at smaken skal utvikle seg. Alt av sterk øl som barleywine, sterkvin og mjød blir smaksmessig bedre ved lagring hvis gjort rett.

    Jeg har lest litt rundt på div forum og i noen bøker å tenker og lage Mjød nå straks, blir veldig spennende :)

    SvarSlett