lørdag 20. november 2010

Oppskrift på munker


Munker er navnet på en type boller som lages i noe som heter munkejern. Et munkejern ser ut som en stekepanne med syv halvkuleformede fordypninger i. Med jevne mellomrom dukker bilder av slike munkejern opp i avisen hvor lesere spør "Jeg fant dette på loftet hos min mormor, hva i allverden er det for noe?" Det er et munkejern, og brukes til å lage munker.

Det finnes mange oppskrifter på munker, både i kokebøker og på internett, men felles for dem alle er at de ikke er spesielt gode. Det er også stress å steke munker. Jeg forstår godt at munkesteking er blitt fortrengt til fordel for vafler. Men i Arendal fantes det et konditori hvor denne eldgamle kunsten fremdeles ble utøvd, og hvor de faktisk hadde noen fantastisk gode munker. Jeg greide å få tak i oppskriften, og siden jeg ønsker å alltid ha denne oppskriften tilgjengelig, hvor jeg enn går, legger jeg den ut her:

250 gr sukker
500 gr hvetemel
3 egg
2-3 ts bakepulver
2,5 dl melk

Smør til steking (Meierismør, ikke margarin)


Dette vispes til en gaske tykk røre.
Munkejernet settes på en plate på komfyren, på svak varme (prøv deg frem). Ha en smørklatt i hver fordypning i munkejernet og bruk en skje til å ha en klatt røre i hvert hull. Dette blir det nok litt søl av, men det er en treningssak. Når munkene er stekt på den ene siden skal de snus. Dette er også litt stress, så her er det viktig at du har brukt nok smør (dessuten gjør smøret at de får en deilig hard og salt skorpe. mmm). For å få snudd munkene må du kanskje ta to gafler til hjelp. Har også sett strikkepinner anbefalt.

6 kommentarer:

  1. ja bruk strikkepinner, da kan du få mønster i dem som marius genser

    SvarSlett
  2. Mmmmm gleder meg!! Min far elsker munker og har folangt det når han skal komme på besøk! Det beste han vet er "munker med fyll"... dvs litt daustekte så det er litt deig i midten :)

    SvarSlett
  3. Jeg bruker stikkepinner når jeg snur munkene. Det er lett når man har litt øvelse.
    Tykkelse 3 har jeg,

    Morten
    Bergen

    SvarSlett
  4. Munker kalles i Danmark "epleskiver" og blir spist hele jula. Ofte servert med glögg.

    /Øyvind, Danmark

    SvarSlett
  5. Merkelig.
    Her søker jeg opp "monker oppskrift" og kommer til en blogg som mest sannsynlig skrives av en hyggelig person jeg hadde gleden av å jobbe sammen med i Arendal. Selv om hestehalen er borte, mener jeg bestemt å gjenkjenne deg.
    Interessant blogg, men hvor har du gjort av tegneseriene dine?

    Ørnulf
    Grimstad

    SvarSlett
  6. Hei Ørnulf!

    Nifst at du fant bloggen min, men hyggelig at du husker meg som hyggelig.

    Tegneseriene mine ligger på nettserier, her:
    http://kylenutfolket.nettserier.no/2007/04/22/
    og her:
    http://lemenliv.nettserier.no/2011/06/19/

    Håper du får laget deg gode monker!

    SvarSlett