Jeg leser en avis som heter Morgenbladet. Morgenbladet har noe som heter "Morgenbladet-samtalen" som jeg tror holdes ca en gang i uka på litteraturhuset i Oslo. Siden jeg nå har flyttet nærmere Oslo enn før, fant jeg ut at dette ville jeg være med på selv. Valget falt på en samtale med Didrik Søderlind, som nettopp har gitt ut en bok som heter "Kristen-Norge".
Didrik Søderlind ble blant annet introdusert som "black metal ekspert" (han var medforfatter på Lords of Chaos). Han jobber i Human-etisk forbund. Han fortalte at han hadde en normal oppvekst der kristendom ikke var noe tema hjemme. Han hadde heller ingen kristne venner. På skolen hadde de ikke kristendomsundervisning. I hans miljø var stort sett alle enige om at kristne var teite gledesdrepere og mørkemenn. Didrik er altså etter alt å dømme ateist på sin hals. Så later det til at Didrik har fått en slags eksistensiell krise. Han har vært ateist hele sitt liv, og så går det altså opp for ham at han aldri egentlig har blitt kjent med det som vel må regnes som hoved-fienden til en god ateist i Norge, nemlig kristendommen.
Didrik er blitt eldre og fått et mer nyansert syn på ting, og ønsker seg ut i norge for å møte kristene med åpent sinn. All ære til ham for det.
Morgenbladets bokanmelder kalte boka "bekjennelseslitteratur, forkledd som sakprosa". Anmelderen var ikke fornøyd med hvor åpent Didrik hadde møtt alle de rare sektene og grenene av kristendommen over det ganske land. Man må være kritisk, må vite! Man leker ikke distansert og analytisk intellektuell!
Heldigvis bar samtalen i litteraturhuset ikke preg av denne anklagende tonen.
Nå har ikke jeg lest boka til Didrik, men jeg forbauses litt over hele opplegget. Boka har undertittelen "En oppdagelsesreise", og det virker skremmende nok som om det er nettopp det har har foretatt. Der jeg kommer fra er det å gå i kirka ikke uvanlig. Alle har slektninger eller bekjente som er mer eller mindre religiøse. Noen er med i sekter eller diverse andre menigheter som ikke går under statskirka. Man må virkelig til Oslo for å finne folk som ikke har noe forhold til kristendommen i norge. Som ser på det som en oppdaglesesreise å finne uten hvordan kristne i norge har det i dag! Kristendommen er faktisk fortsatt statsreligion i Norge!
Didrik kommer altså tilbake fra denne oppdagelsesreisen sin, og blir intervjuet som en annen doctor Livingstone. Og det Oslo-boerne vil vite er selvsagt "Hvordan er kristne i Norge?"
Didrik kan til Osloboernes forbauselse fortelle at kristne faktisk er som deg og meg! At det som alle andre mennesker finnes noen kristne som er snille, noen som er slemme, noen som er sjenerte og noen som er utadvendte. Og tilskuerne nikker og tenker "Jøss, hvem skulle trodd det? Det er bra jeg er så frisinnet og åpen."
Det ble diskutert litt frem og tilbake hvorvidt man kunne kalle kristendommen "eksotisk".
Det kunne den.
Ødeleggelsen er deilig, kort og god.
for 9 år siden
Boken er vel kanskje et forsøk på å bryte ned muren "Oss og Dem". Noen trenger slike tankevekkere og det gjelder nok begge sider er jeg redd for. Ta for eksempel pavens uttalelser mot videre sekularisering av Europa. Her maler han et bilde av Adolf Hitler som ateist og nærmest insinuerer at det er "den veien" det går dersom sekulariseringen får fortsette. Ikke bare lyver han angående Hiltler som slettes ikke var ateist, men han forsøker å demonisere oss ikke-troende på et vis som får det til å boble i pannen på meg...
SvarSlettTro meg. Vi ateister er snille og gode mennesker jamt over. Vi deler de fleste verdier som en vanlig kristen person har, så at vi har kristendommen som en hovedfiende er bare tull. Jeg mener det hele ligger i at det er flere kristne som deltar i livssynsdebatten i Norge og da faller det helt naturlig at de fleste diskusjonene foregår rundt den kristne troen. Hadde det vært flere muslimske troende i Norge ville muslimene følt at de var "hovedfienden"...